erfgoedobject

Vlashandelaarswoning

bouwkundig element
ID
205238
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205238

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vlashandelaarswoning met aanpalend magazijn van de vlassersfamilie Naessens, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

In 1877 verkoopt koopman Alberic Gheysens een stuk grond aan de familie Naessens. Nog hetzelfde jaar laat koopman Ferdinand Naessens op de grond een woonhuis bouwen samen met een achterliggend landgebouw. Het kadaster registreert al in 1882 de afbraak van dat landgebouw en de bouw van het schuurvolume met geïntegreerde woning tegen de rechtergevel van het huis. Circa 1900 worden tegen de achtergevels uitbreidingen aangebouwd en achter het magazijn een broeikas. In 1913 is steenbakker Ferdinand Naessens nog steeds eigenaar.

Neoclassicistische burgerwoning van het dubbelhuistype, afgedekt door een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met gebruik van arduin voor de plint en lekdrempels, en afgewerkt met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen. Neoclassicistische vormgeving confer geprofileerde omlijstingen met gutae, sluitstenen, neuten et cetera.

Aanpalend magazijn met links vernieuwde poort met bovenlicht onder een I-balk met bloemmotieven. Laaddeur ter hoogte van de vlaszolder. Voorts rechthoekige deur- en vensteropeningen; voorzien van T-vormig schrijnwerk op de eerste verdieping en deels gedicht op de gelijkvloerse verdieping. Bewaarde broeikas.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1878/1, 1882/1, 1913/2.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het rechts aan de vlashandelaarswoning (nummers 28C-E) aangebouwde schuurvolume met geïntegreerde woning (nummers 28A-B) van circa 1882 werd ingrijpend verbouwd tot twee woningen. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vlashandelaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205238 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.