Vlashandelaarswoning met vlasschuur

Beschrijving

Vlashandelaarswoonhuis gebouwd in opdracht van vlashandelaar Hector Naessens in 1913, zie datumsteen "1913" in het boogveld boven het balkonvenster. Circa 1946 bouwt architect Michel Delrue, in opdracht van de weduwe en de kinderen van Hector Naessens, een vlasschuur voor de opslag en bewerking van strovlas.

Eclectische burgerwoning met fraaie gevel van oranje baksteen gecombineerd met arduin voor de plint, water- en sierlijsten enzomeer. Bredere rechtertravee uitgewerkt met topgevel in licht risaliet, benadrukt door deurvensters en balkon op eerste verdieping. Bewaard houtwerk onder meer vensters met bovenlicht met kleine roeden en kroonlijst op klossen.

Grote, bakstenen vlasschuur met gecementeerde plint en afgedekt door een bedaking met eternietgolfplaten.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1946/110.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1913/2.