Onze-Lieve-Vrouwkapel van Lourdes

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Lourdes of de kapel "Ter Steenbrugge", gelegen aan de erfoprit van nummer 14 in een grasperk met omgevende meidoorn. Gebouwd in 1898 door Gustave D'huyvetter in opdracht van Emiel Goethals, op dat ogenblik eigenaar van de achterin gelegen hoeve, naar verluidt ter vervanging van een oudere kapel, zie De Flou die vermeldt dat op deze locatie reeds in 1663 een kapel wordt gebouwd.

Schuin ten opzichte van de rijweg geplaatste kapel, omgeven door een bakstenen pastoorspad en naast twee bomen. Bakstenen kapel onder zadeldak bedekt met zinken platen en een ijzeren kruis op de nok. Rondboogingang tussen classicistische zuilornamenten in gesinterde baksteen onder arduinen steen met datuminscriptie "1898". Zijgevels afgeboord met muizentandfries en gemetste sokkel. Rondboogvormige toegang met houten deur met de metalen letter "M". Rechthoekig grondplan met een afgerond koor. Beschilderd en bepleisterd tongewelf. Vloer van zwarte cementtegels. Arduinen altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• BAERT K., CAUWE R., 100 jaar Sint-Augustinus. Een eeuw parochiaal leven in Stasegem (1902-2002), in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 22, Harelbeke, 2002, p. 110.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1927, Deel VII, kolom 171.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 15.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 61.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie