erfgoedobject

Kameleonschool

bouwkundig element
ID
205246
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205246

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kameleonschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd Kameleonschool, gelegen op de hoek met de Veldstraat. Schoolgebouw met schoolhoofd- of conciërgewoning gelegen achter een kleine, omhaagde voortuin omgeven door een lage, veldstenen muur.

Op 25 november 1949 registreert het kadaster de verkoop van een stuk grond, eigendom van de Commissie van Openbare Onderstand aan de gemeente Harelbeke. Een jaar later wordt gestart met de bouw van de school, zie gevelsteen aan de ingang kant Veldstraat "DE EERSTE STEEN / WERD GELEGD DOOR / BURGEMEESTER CJ LANNEAU / DEN 27.5.1950". Volgens de gegevens van het kadaster is de school in 1953 afgewerkt en in gebruik genomen. In 1980 laat de stad de school uitbreiden aan de zuidzijde van de speelplaats.

Bakstenen schoolcomplex van één à twee bouwlagen afgedekt door overkragende zadeldaken met typerende tegelpannen. Op de straathoek situeert zich het centrale blok van waaruit langs beide straten telkens een gang vertrekt waarlangs de klassen zich bevinden aan de kant van de speelplaats. Kenmerkende vensterregisters onder de dakrand. Halfronde uitbouw met groot venster ter hoogte van de trappenhal. Windwijzer.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1949/51, 1953/76, 1980/17.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kameleonschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205246 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.