Hofstede Te Populiere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede Te Populiere

Beschrijving

Voormalige hofstede "Te Populiere", thans opgedeeld in twee verschillende eigendommen (nummers 10 en 14), gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (1912?).

Historiek

Naar verluidt voormalig centrum van een kleine heerlijkheid die in leen werd gehouden van het grafelijke leen van Harelbeke.

18de eeuw. Op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal, wordt op deze locatie een omwalde site afgebeeld, die in de bijschriften wordt omschreven als eigendom van de heer "de bisschop, syn speelhof ende hofstede synde een bewalde mote t'samen groot acht hondert 't sestigh cleene roen, genaemt te populieren, alias vierlinden, palende oost ten noorden de behuysde hofstede van den heer Canoninck petruis wallaert de Elsenhaege staende over den wal in den schoetcant alhier mede gemeten, suyt ten oosten syn selfs volgende bosselken, west ten suyden sy, selfs lant, ende noort ten westen syn selfs twee voorgaende parrtien …". Aan de erfingang staat een klein gebouwtje afgebeeld, vermoedelijk een poortgebouw of kapel.

19de eeuw. Het primitief kadasterplan (circa 1835) vermeldt als eigenaar de kinderen van Jan Van Acker uit Kortrijk en geeft een omwald erf weer met een boerenhuis in een tuin (ter hoogte van het huidige nummer 10) en ten noordoosten een tweede huis met een vrijstaand, dwars geplaatst bijgebouw in een tweede tuin. Beide huizen worden bewoond door andere bewoners. Dito weergave op een plan van 1839.

20ste eeuw. In 1912 worden enkele gronden herverdeeld, de omwalling gedempt en de site duidelijk gesplitst in twee verschillende eigendommen. De bebouwing van het huidige nummer 14 wordt gedeeltelijk gereconstrueerd en enkele kleinere landgebouwen afgebroken. Recent is nummer 10 vrij ingrijpend herbouwd, vermoedelijk wel met globaal behoud van het bestaande volume.

Beschrijving

Dwars op de rijweg georiënteerd woonhuis met afzonderlijke stalling, gelegen op een omhaagd erf en toegankelijk via een inrit tussen twee wit beschilderde, bakstenen pijlers. Woonhuis vanop straat amper zichtbaar door de haag op het erf. Verankerde baksteenbouw, onder (gemansardeerde) zadeldaken met mechanische pannen en twee dakvensters; recent vernieuwde voorgevel en schrijnwerk vooraan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1912/25.
  • OCMW-archief te Kortrijk: Atlas des plans géométriques des propriétés appartenantes aux hospices civils de Courtray par les géometres de 1e classe du cadastre J. Deivry et J. Marchaud, 1839.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1933: Zevenste carte figurative van den sevensten canton genaemt De Vennen palende oost ten noorden den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie