Schoolgebouw met kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw met kapel

Beschrijving

Vrije Basisschool Zandberg Sint-Rita, gelegen naast de school op de hoek met de Julius Sabbestraat (Julius Sabbestraat nummer 45). Schoolcomplex waarvan de oudste vleugel opklimt tot de jaren 1930; uitbreidingen in de jaren 1950 en 1970. Dieperin gelegen klassenvleugels en ruime, geasfalteerde speelplaats aan straatkant, afgescheiden door begroeide omheining.

Historiek

In 1931 vragen de zusters augustinessen van het klooster van Harelbeke (Marktstraat nr. 86) aan de Brugse bisschop Lamiroy om een stuk grond te mogen aankopen aan de "Deerlijkse Aardeweg", om er een school en kapel op te richten. Op 19 september 1931 wordt de grond aangekocht en kort daarna wordt met de bouw gestart. In 1931 registreert het kadaster het gebouw, dat bestaat uit een vleugel parallel met de straat gelegen en een haakse vleugel aan de westzijde. Het schooltje bestaat uit twee klassen met een keuken en op de eerste verdieping een zaal; in 1932 wordt ook de kapel ingewijd.

In 1934 wordt het schooltje uitgebreid met een vrijstaand bijgebouwtje, dwars geplaatst achter de hoofdvleugel; er bevinden zich twee klassen aan weerszijden van een centrale gang. De werken worden uitgevoerd door de Harelbeekse aannemer Arthur Duyck en zonen. In 1945 wordt de vleugel van 1934 met één verdieping verhoogd, zie bouwspoor.

In 1949 wordt ter uitbreiding van de school ten oosten een perceel grond bijgekocht, waarop in 1952-1954 weer enkele klassen worden gebouwd. Het kadaster registreert de nieuwbouw in 1955. Deze nieuwe vleugel wordt nog niet weergegeven op de kaart van het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw van 1952; deze toont wel aan dat de Julius Sabbestraat op dat ogenblik nog niet is aangelegd en de school dus volledig is gericht naar de Zandbergstraat. Laatst bijgebouwde vleugel in 1970.

Beschrijving

Oudste vleugel. Verankerde, oranje bakstenen vleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen. Straatgevel geritmeerd door brede, rechthoekige venstertraveeën, die bovenaan zorgvuldig zijn afgewerkt met muizetandmotieven. Uiterst links, travee met poort en trappenhal. In vijfde travee, neogotische beeldnis in witte natuursteen. Vleugel van de jaren 1950 met trappenlicht met glas-in-loodvulling waarin opschrift "H. RITA / SCHOOL".

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1934/65.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1931/17, 1934/25, 1955/50, 1970/21.
  • Het onderwijs te Harelbeke, in 1861-1961 Harelbeke, vrijwillig brandweerkorps: honderd jaar brandweer en leven, Harelbeke, 1961.
  • WOSTIJN A., Het klooster van de Heilige Augustinus in Harelbeke, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 10, Harelbeke, 1991, p. 113-114.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie