Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen links van de erftoegang van de hoeve nummer 140. Opgericht in 1962 op initiatief van de plaatselijke Boerinnenbond en oorspronkelijk gelegen aan de straatkant. Voorafgegaan door gemetste bloembak en met naastgelegen laurier.

Roodbakstenen kapel op een plint in granietsteen en onder een zadeldak bedekt met zwarte mechanische pannen. Geveltop met gemetst kruisje, onderaan de gevel arduinen opschrift "AVE MARIA V.B.B.". Trapeziumvormige, beglaasde nis in arduinen omlijsting (gedateerd "1962") met Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind. Nis aan weerszijden geflankeerd door twee metalen lantaarns. Gecementeerde achterzijde.

• BAERT K., CAUWE R., 100 jaar Sint-Augustinus. Een eeuw parochiaal leven in Stasegem (1902-2002), in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 22, Harelbeke, 2002, p. 109.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. FF.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie