Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, volgens het kadaster herbouwd in 1905 en gelegen bij de grens met de gemeente Zwevegem, op het einde van het gekasseide gedeelte van de Zwevegemsestraat (vertrekkende vanaf de N391); voorbij de hoeve is de straat onverhard. Behouden agrarische functie.

Historiek

Op een kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal, is de omwalde hoeve met boerenhuis en een groot landgebouw eigendom van Franciscus Deconinck. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is de omwalling verdwenen en is de hoeve uitgebreid met een klein landgebouw en een bakhuis in de tuin; circa 1835 eigendom van brouwer Pieter Deconinck. Vóór 1862 wordt er een landgebouwtje opgetrokken ter hoogte van de huidige stal. In 1864 verkoopt Adolf Deconinck, dokter te Kortrijk, de hoeve aan brouwer Auguste Deconinck. In 1884 eigendom van brouwer Adolf Duvivier uit Kortrijk, die volgens het kadaster in 1905 de hoeve volledig laat reconstrueren; bouw van het boerenhuis, de schuur en de stal samen met drie kleinere landgebouwen. In 1950 breidt landbouwer Jan Verhoye uit Marke het boerenhuis en de schuur uit en wordt er een hangar gebouwd.

Beschrijving

Erftoegang met ijzeren hek tussen twee wit beschilderde, vierkante bakstenen pijlers op een zwart gepekte plint. Onze-Lieve-Vrouwkapel en boom links van de erftoegang. Hoevegebouwen gelegen rondom het verharde erf.

Deels gerenoveerd boerenhuis, gelegen aan de noordzijde van het erf. Eénlaagse woning van vier traveeën met links een lager aanpalend volume van twee traveeën. Bepleisterde en wit beschilderde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder pannen zadeldaken. Brede, centrale dakkapel onder sleepdak. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk (beluikte vensters).

Dwarsschuur aan de oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak; centrale segmentboogvormige doorrit.

Stal aan de westzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder een pannen zadeldak; licht getoogde staldeuren. Recentere landgebouwen aansluitend op de stal (noord- en westzijde).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1864/3, 1884/125, 1906/18, 1950/111.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Veertiende carte figurative vanden veerthienden ende lesten canton van Harelbeke buyten genaemt de Katte palende oost, ten noorden Den voorgaenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie