erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

bouwkundig element
ID
205276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205276

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, gelegen aan het begin van de erfoprit van een achterin gelegen hoeve (nummer 6), in een bocht van de straat. Volgens de literatuur en het opschrift boven de toegang daterend van 1803 en volgens de gegevens van het kadaster gebouwd in opdracht van de erfgenamen van Marie Goethals uit Kortrijk (registratie in 1882).

Verankerde en wit beschilderde, bakstenen kapel op zwart gepekte plint. Zadeldak met zwarte Boomse pannen en ijzeren kruisbekroning. Voor- en achtergevels met restanten van gevelberaping. Rondboogvormige toegang geflankeerd door twee steunberen; houten deur deels met vensters met balusters. Zijgevels met rondboogvenster. Sober licht- en donkerblauw beschilderd en bepleisterd interieur met rondbooggewelf. Gemetst altaar met sokkel en banderol met opschrift "O.L.V. TROOST IN ALLEN NOOD BID VOOR ONS". Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind voor trompe l'oeil van een nis met bruin-geel beschilderde rondboog met kruis- en stermotieven. Omgevende doornhaag/ beukenhaag.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1882/38.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Bavikhove, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 1.
  • CLAERHOUT R., VANHOUTTE R., VUYLSTEKE G., Bavikhove: historische gebouwen en monumenten, s.l., s.d.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Asselstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.