erfgoedobject

Vlasschuur van 1924

bouwkundig element
ID
205284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205284

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasschuur van 1924
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasschuur van 1924
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige vlasschuur gelegen tussen de Bavikhoofse- en de Vierkeerstraat en daterend van "1924" zie jaarsteen in de centrale geveltop. Volgens het kadaster (registratie in 1925) gebouwd door C. Vercruysse. Heden magazijn van houthandel "Baviwood" (Vierkeerstraat nummer 16).

Verankerde bakstenen vlasschuur met drie beuken (nok loodrecht op de straat) onder pannen dak. De drie trapgevels aan de kant van de Bavikhoofsestraat zijn afgewerkt met een uitkragende rondbogenfries. Rechthoekige muurnis met heiligenbeeld boven de vernieuwde, centrale poort. Rechts een pédaire of vlaskelder, zie twee segmentboogvormige openingen met dievenstaven. Aan de kant van de Vierkeerstraat eveneens vernieuwde rechthoekige poort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1925-1926/29.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlasschuur van 1924 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205284 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.