erfgoedobject

Kerkhofommegang voor de Heilige Maurus

bouwkundig element
ID
205289
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205289

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kerkhofommegang ter ere van de Heilige Maurus, gelegen rondom het kerkhof rond de Sint-Amanduskerk. Eén statie is gelegen aan de westgevel van de Sint-Amanduskerk, de drie andere rondom het kerkhof.

Historiek

18de eeuw. De ommegang rond de Sint-Amanduskerk wordt volgens de literatuur gebouwd in 1722 cf. de kerkmeester laat "schoone de ommeganck op het kerckhof" maken. Voor het eerst weergegeven op de kaart uit het register van de eigendommen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal (1752); weergave van drie bakstenen kapelletjes onder een zadeldak rondom de kerk.

19de eeuw. De kapelletjes staan niet meer afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1845) en op het gereduceerd kadasterplan van Bavikhove (1853).

20ste eeuw. Huidige ommegang opgericht in 1954 op initiatief van pastoor Pieters en naar verluidt vervaardigd door de Brugse architect Arthur Degeyter, die voor zijn modellen te rade ging bij Georg Lang in het Duitse Oberammergau.

Beschrijving

De vier arduinen staties hebben een neobarokke vormgeving. Plint uit gemetste arduinen stenen. Voorstellingen van de Heilige Maurus in witstenen bas-reliëf onder een geprofileerd en segmentboogvormige kroonlijst. Opschriften onder de bas-reliëfs.

Statie tegen de westgevel van de Sint-Amanduskerk met bas-reliëf met voorstelling van de Heilige Maurus en twee engeltjes omringd door aanbidders cf. opschrift "DE VERHEERLIJKING VAN ST MAURUS". De drie staties rondom het kerkhof met voorstellingen van de wonderlijke genezingen die de Heilige Maurus heeft verricht. Statie achteraan het kerkhof met opschrift "GENEZING VAN EEN STOM EN LAM KIND". Statie aan de straatkant omgeven door een taxus en cypres; voorstelling van de Heilige Maurus die een kreupele geneest cf. opschrift "GENEZING VAN EEN KREUPELE". Statie aan de zuidzijde van het kerkhof met opschrift "H. PLAGIDUS UIT HET WATER GERED".

  • OCMW-archief Kortrijk: Caerte figurative van het goedt t'Hospitael gelegen binnen de prochien van Bavichove ende Hulste tusschen beyde de Plaetsen, in Register van alle leenen, heerlycheden, hofsteden, landen, bosschen ende meerschen competerende aen het hospitael van Onse Lieve Vrouwe in Overleye..., F. de Bal, 1752.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Bavikhove, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 2.
  • DESPRIET P., De zuidwestvlaamse parochiekerken. Een duizendjarige geschiedenis, Deel 1, Kortrijk, 1982, p. 57.
  • DESPRIET P., VUYLSTEKE G., De Sint-Amanduskerk van Bavikhove, in Archeologische stichting van Zuid-West-Vlaanderen, vol. 19, jg. 1999, Afl. 2, nr. 41, p. 201-203.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bavikhovedorp

  • Is deel van
    Kerkhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkhofommegang voor de Heilige Maurus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205289 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.