is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhofommegang voor de Heilige Maurus
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhofommegang voor de Heilige Maurus
Deze vaststelling was geldig van tot
Kerkhofommegang ter ere van de Heilige Maurus, gelegen rondom het kerkhof rond de Sint-Amanduskerk. Eén statie is gelegen aan de westgevel van de Sint-Amanduskerk, de drie andere rondom het kerkhof.
18de eeuw. De ommegang rond de Sint-Amanduskerk wordt volgens de literatuur gebouwd in 1722 cf. de kerkmeester laat "schoone de ommeganck op het kerckhof" maken. Voor het eerst weergegeven op de kaart uit het register van de eigendommen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal (1752); weergave van drie bakstenen kapelletjes onder een zadeldak rondom de kerk.
19de eeuw. De kapelletjes staan niet meer afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1845) en op het gereduceerd kadasterplan van Bavikhove (1853).
20ste eeuw. Huidige ommegang opgericht in 1954 op initiatief van pastoor Pieters en naar verluidt vervaardigd door de Brugse architect Arthur Degeyter, die voor zijn modellen te rade ging bij Georg Lang in het Duitse Oberammergau.
De vier arduinen staties hebben een neobarokke vormgeving. Plint uit gemetste arduinen stenen. Voorstellingen van de Heilige Maurus in witstenen bas-reliëf onder een geprofileerd en segmentboogvormige kroonlijst. Opschriften onder de bas-reliëfs.
Statie tegen de westgevel van de Sint-Amanduskerk met bas-reliëf met voorstelling van de Heilige Maurus en twee engeltjes omringd door aanbidders cf. opschrift "DE VERHEERLIJKING VAN ST MAURUS". De drie staties rondom het kerkhof met voorstellingen van de wonderlijke genezingen die de Heilige Maurus heeft verricht. Statie achteraan het kerkhof met opschrift "GENEZING VAN EEN STOM EN LAM KIND". Statie aan de straatkant omgeven door een taxus en cypres; voorstelling van de Heilige Maurus die een kreupele geneest cf. opschrift "GENEZING VAN EEN KREUPELE". Statie aan de zuidzijde van het kerkhof met opschrift "H. PLAGIDUS UIT HET WATER GERED".
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)