Herberg A la Belle Vue

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg A la Belle Vue

Beschrijving

Voormalige herberg "A la belle vue", Gelegen aan het kruispunt met de Vierkeerstraat. Volgens de gevens van het kadaster gebouwd door O. Castelein in 1926. De literatuur situeert de bouw rond 1927-1928, na afbraak van de oude "Belle Vue". De herberg verdwijnt circa 1947; thans gerenoveerd en in gebruik als woonhuis. Enkelhuis van rode baksteen op een arduinen plint. Gebruik van witte geglazuurde tegels voor onder meer de horizontale band tussen beide bouwlagen, de doorgetrokken onder- en bovendorpels, de gebogen strekken en het bekronende fries. Vernieuwde gootlijst op houten klossen. Bewaarde toegangsdeur met arduinen omlijsting, korfboogvormige vensteropeningen met arduinen dorpels en vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1926/25.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 25.
  • VUYLSTEKE G., CLAERHOUT R., Herbergen in Harelbeke en deelgemeenten, Deel 3, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 3, Harelbeke, 1980, p. 33.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nr. 11.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie