Nieuwe begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwe begraafplaats

Beschrijving

Nieuwe begraafplaats van Bavikhove, volgens het kadaster aangelegd in 1981 in opdracht van de Stad Harelbeke. Toegankelijk via een met rode betonklinkers geplaveide weg tussen de nummers 11 en 13.

Begraafplaats op een trapeziumvormig perceel ten noorden van de dorpskern palende aan de Plaatsbeek en omgeven door bomen. Centraal grindpad leidt naar een vierkant pleintje in rode betonklinkers met naastgelegen kleine calvarie. Houten kruis met evocatie van de Golgottaberg (zie steenblokken) en voorzien van een gerecupeerde, gekruisigde Christusfiguur. Begraafplaats voorts onderverdeeld door middel van tegel- en kiezelpaden; grasperken tussen de graven. Twee kleine, bakstenen paviljoenen (eveneens van 1981) en urnenmuur aan de westzijde. Oudste graf - vermoedelijk overgebracht van het oude kerkhof - dateert van 1959? Overige graven voornamelijk uit de jaren 1980 tot heden (de oostzijde van de begraafplaats is thans nog niet in gebruik).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1982/10.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie