• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit boerenhuis en stal. Site minstens opklimmend tot het begin van de 17de eeuw, hoevegebouwen vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Gelegen in een bocht van de Eerste Aardstraat, op de vlakke kouters ten noorden van de Hoogstraat nabij de 17,5 meter hoogtelijn.

Historiek

17de eeuw. Vóór 1610 eigendom van Roelant Scherpereel fs Jans. Vermelding in 1610 in het renteboek van Ter Coutere. Vanaf 1610 in het bezit van Robert Wullins fs Pieters en vanaf 1639 eigendom van meester Jan Wullins. De hoeve is in 1639 omgeven door een boomgaard zie weergave op de kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque. Oudste beschrijving van de hoeve in het landboek van 1688; vermeld als "eene partie lant met hofstede op het oosteinde". Vanaf 1688 eigendom van advocaat Richebourgh en verpacht aan Joos Vercamer.

18de eeuw. Vanaf 1719 verpacht aan Jan de Preeter. Vanaf 1752 eigendom van procureur Cannaert. De hoeve behoorde volgens het renteboek van Ter Coutere uit 1739 tot de rentegronden van de heerlijkheid ter Coutere. Ze was de belangrijkste hoeve van het stuk rentegrond dat zich uitstrekte tussen de Hoogstraat en de Paddebeek. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), worden het woonhuis, de stallingen en een bakhuis weergegeven.

19de eeuw. Zelfde situatie op het primitief kadasterplan (circa 1830); eigendom van de weduwe van Pieter Malysse uit Bavikhove. Op de Popp-kaart (1856) is de tweeledige structuur van het bakhuis merkbaar; eigendom van Jan Vanhee uit Bavikhove. In 1882 is de hoeve nog steeds in het bezit van kuiper Jan Vanhee.

20ste eeuw. In 1942 laat landbouwer Leo Vanhee uit Bavikhove het woonhuis en de stal vergroten, waarbij de grootte van de stal wordt verdubbeld (uitbreiding aan de noordzijde). Het sterk vervallen bakhuis wordt in 1955 afgebroken. In 1973 wordt de hoeve uitgebreid met de bouw van een hangar en in 1975 met een varkensstal. Thans vrij verwaarloosde indruk.

Beschrijving

Hoeve met dwars op elkaar georiënteerd boerenhuis en stal. Afsluitend witgeschilderd, betonnen hek aan de straatkant. Begraasd erf.

Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis van het langgeveltype, gelegen aan de noordzijde van het erf. Wit bepleisterde en beschilderde, verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder een licht overkragend zadeldak met mechanische pannen. In de tweede helft van de 20ste eeuw aangepaste, rechthoekige openingen (onder meer brede, beluikte vensters) met vernieuwd schrijnwerk. Links opkamertravee en eronder bergruimte zie deurtje.

Stal (koe- en varkensstal) aan de westzijde van het erf (zuidelijke helft uit de 18de eeuw, noordelijke helft van 1942). Langgerekte, wit bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met lichte overkraging en rode en blauwgesmoorde pannen. Rechthoekige stalvensters en -deuren onder bruinbeschilderde lateien. Tegen de achtergevel, aangebouwde varkensstal uit de jaren 1970 onder lessenaarsdak. Achter de stal, vrijstaande varkensstal eveneens uit de jaren 1970.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1882/12, 1942/3.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nr. 403: Thiende inde prochie van Bavichove op de noortoostzijde van de prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • BOTTE K., GLORIEUX R., VANDEWALLE (red.), Het hoevenboek van Harelbeke, Deel 1: Bavikhove, Harelbeke, 1985, p. 85-86.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie