Vlasserswoning met schuur en zwingelarij

Beschrijving

Vlasserswoning met schuur en zwingelarij. De woning met aanpalende schuur dateert volgens het kadaster van 1909 en is gebouwd door vlashandelaar Decaluwé. In 1929 laat Georges Decaluwé de zwingelarij achter de schuur bouwen en in 1941 is hij in het bezit van drie zwingelmolens.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Eenvoudige, begin 20ste-eeuwse woning onder pannen zadeldak met afwisselende banden van rode en blauwgesmoorden pannen. Typische bruine baksteenbouw met getoogde openingen en een gedicht venster op verdieping. Verieuwd schrijnwerk.

Aanpalende vlasschuur met recent vernieuwde schuifpoort en bovenliggende, beglaasde muurnis met heiligenbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1910/2, 1929/5.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 24.