Vlasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek

Beschrijving

Vlasfabriek bestaande uit een kunstmatige roterij, een stoomzwingelarij en magazijnen. Thans gebruikt als opslagplaats voor een houthandel.

Historiek

De site wordt reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830): weergave van een hoeve met woonhuis en landgebouw.

In 1906 wordt de hoeve uitgebreid met de vlasfabriek aan de straatkant; de hoeve is eigendom van boekhandelaar Jacobus Delaere uit Kortrijk. In 1912 wordt er een (vlas)magazijn gebouwd aan de straatkant. Vóór 1915 wordt de hoeve uitgebreid met een bakhuis achteraan het perceel.

De hoeve met vlasfabriek wordt in 1916 verkocht aan landbouwer Theofiel Coorevits-Decoster. In 1926 wordt er tegen de vlasfabriek een motorzwingelarij (straatkant) gebouwd en wordt het magazijn van 1912 uitgebreid en verbonden met het woonhuis. In 1929 bouwt Theofiel Coorevits een kunstmatige roterij tussen het landgebouw en de vlasfabriek van 1906. In 1933 wordt het landgebouw verbouwd en wordt de vlasfabriek van 1906 en de aanpalende motorzwingelarij van 1926 herbouwd. De herbouwde motorzwingelarij wordt in 1935 vergroot tot een stoomzwingelarij; met deze uitbreiding wordt de zwingelarij verbonden met de achterliggende kunstmatige roterij. In 1937 worden de stoomzwingelarij en de kunstmatige roterij vergroot. In 1939 wordt de vlasfabriek opnieuw uitgebreid, ditmaal met twee volumes achter de kunstmatige roterij (waaronder de vlasschuur); in functie van de uitbreiding wordt het landgebouw verkleind en gedeeltelijk herbouwd.

Het vlasbereidingsbedrijf heeft in 1941 een totale rootcapaciteit van 200 m3; het bedrijf omvat een warmwaterroterij, vijf rootkamers, negen zwingelmolens en een zwingelturbine.

Latere afbraak van het woonhuis en het landgebouw, in functie van de uitbreiding van het magazijn.

Beschrijving

Vlassite met stoomzwingelarij aan de straatzijde, en aansluitend aan de oostzijde een kunstmatige roterij en ten noorden ervan een vrijstaande, monumentale schuur.

Stoomzwingelarij in slecht bewaarde toestand, gelegen aan de straatkant. Betonskelet opgevuld met rode baksteen; rechthoekige openingen onder betonnen lateien. Afgeschuinde hoek met deur en muurnis met heiligenbeeld. IJzeren schuifpoorten aan hangrails. Dieselmotor aanwezig ("SCHORCH MWM").

Achtergelegen kunstmatige roterij daterend van 1929 en uitgebreid in 1937. Betonskelet opgevuld met rode baksteen. Roterij bestaande uit twee maal vijf rootkamers en bovenliggende waterbak. IJzeren schuifdeuren op hangrails; twee deuren met opschrift "VUYLSTEKE GEBROEDERS MECANICIENS – YZERGIETERS ISEGHEM & ROUSSELAERE", vijf kijkgaten, twee maal drie klimijzers. Gehalveerde schoorsteen. Achter de roterij, aanpalende vlasschuur daterend van 1939 (gevelplaat "HANGARS DEMEESTERE HEULE"). Monumentale bakstenen magazijn aan de straatkant onder een zadeldak met golfplaten. Straatgevel met recente ijzeren schuifpoort op hangrail onder betonnen latei. Bovenliggende muurnis met heiligenbeeld. Rechts toegevoegde garagepoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Bavikhove, artikel 293.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche BAV001.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 23.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie