Onze-Lieve-Vrouwekapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Harelbeke
Deelgemeente Bavikhove
Straat Europastraat
Locatie Europastraat zonder nummer, Harelbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Harelbeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1954 cf. opschrift in opdracht van Georges De Brabandere, pachter van de naastgelegen hoeve "'t Hoog Hemelrijk", in een grasperk met linden.

Wit beschilderde, bakstenen kapel met zwart gepekte plint afgedekt door een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen. Overhoeks geplaatste steunberen, kenmerkende baksteenfries en gemetst kruisje in de geveltop (opschrift "1954"), gebruik van arduin voor de schouderstukken. Segmentboogvormige toegang met half hoog ijzeren hek.

Sober, wit en lichtblauw beschilderd interieur. Gemetst altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind met op de voet het opschrift "MOEDER VAN GOD ZEGEN ONS".

  • CAUWE R., KERKCHOF P., VUYLSTEKE G., 100 jaar brouwerij De Brabandere-Bavik te Bavikhove, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 13, Harelbeke, 1994, p. 58.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Bavikhove, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 5.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nr. 41.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Europastraat

Europastraat (Harelbeke)

is gerelateerd aan Hoeve 't Hoog Hemelrijk

Europastraat 42, 42A, Harelbeke (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.