Arbeiderswoningen en opslagplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse, eenlaagse woningen op de hoek met de Tweede Aardstraat. Volgens het kadaster wordt in 1887 een woning met achtergelegen landgebouw opgetrokken door wagenmaker Hendrik Deltour uit Bavikhove. In 1899 registreert het kadaster de splitsing van de woning in twee woongedeeltes (nummer 32 en voormalige nummer 34); bouw van een magazijn achter het hoekhuis en een bijgebouw achter nummer 32. In 1901 wordt het hoekhuis geschonken aan handelaar Hendrik Lerouge-Deltour uit Bavikhove en in 1909 wordt het magazijn achter deze woning omgevormd in een landgebouw. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt in het hoekhuis  herberg "'t Kruishout" uitgebaat door de familie Deltour.

Verankerde baksteenbouw onder doorlopend pannen zadeldak. Rechtse woning met herbouwde voorgevel doch met behoud van de indeling. Hoekhuis met in de loop van de 20ste eeuw aangepaste openingen. Achterliggend witgeschilderd en verankerd bakstenen magazijn onder pannen zadeldak; licht getoogde openingen en schuifdeur aan de kant van de Tweede Aardstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1888/3, 1899/3, 1901/3, 1909/22.
  • VUYLSTEKE G., CLAERHOUT R., Herbergen in Harelbeke en deelgemeenten, Deel 3, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 3, Harelbeke, 1980, p. 34.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie