Vlasschuur en woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassschuur van 1908

Beschrijving

Vlasschuur van 1908, tijdens het interbellum uitgebreid met een kleine woning. In 1908 bouwt koopman Hendrik Dekiere de schuur en achteraan een klein volume (roterij of zwingelarij?). In 1914 registreert het kadaster de uitbreiding van dit laatste volume. In 1928 bouwt vlaswerker Josué Pattyn het huis naast de vlasschuur.

Lage vlasschuur aan de straatkant; verankerde baksteenbouw onder vernieuwd zadeldak met blauwgrijze en rode pannen. Centrale ijzeren poort aan hangrail, laadluik naar de vlaskelder en laadluik naar de vlaszolder.

Naastgelegen bakstenen vlasserswoning onder pannen zadeldak; typerende licht getoogde openingen, op de begane grond later voorzien van betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1908/1, 1914/3, 1928/3.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 28.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie