erfgoedobject

Herberg De Roterij

bouwkundig element
ID
205326
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205326
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Roterij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Roterij", gelegen op het einde van de Kervijnstraat tegenover een zijtracé van diezelfde straat dat parallel loopt met de Leie.

Volgens het kadaster bouwt Joseph Kervyn de Lettenhove uit Sint-Michiels (Brugge) in 1875 een woning met naastgelegen stal. In 1882 wordt de woning aan de achterzijde uitgebreid en wordt achter de stalling een vrijstaand landgebouw opgetrokken. Bij de aanleg van de Kervijnstraat in 1911-1914 wordt een gedeelte van de woning afgebroken. Eigenaar in 1914 is brouwer Lodewijk Vander Mensbrugghe uit Harelbeke, herberg "De Roterij" wordt uitgebaat door Jules Maertens. In diezelfde periode (vóór 1915) wordt er een bakhuis achter de bestaande bebouwing opgetrokken en in de jaren 1920-1930 een schuur/ hangar ten zuiden van de woning. Vóór 1943 worden de woning en de stal uitgebreid.

Woonhuis met parallel gelegen, langgerekte stallingen en een tussenliggende houten poort. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat). Rechthoekige openingen met bewaard, lichtblauw beschilderd schrijnwerk. Woonhuis bestaande uit twee volumes op L-vormig plattegrond: éénlaags 19de-eeuws woongedeelte met toegevoegde garagepoort en woongedeelte van twee bouwlagen (deels uitbreiding van 1943) met licht getoogde openingen op de begane grond en uithangbord (zie herberg). Links, hangar met opschrift "HANGARS DE MEESTERE HEULE".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1876/1, 1882/19, 1914/10, 1917/15, 1943/9.
  • VUYLSTEKE G., CLAERHOUT R., Herbergen in Harelbeke en deelgemeenten, Deel 3, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 3, Harelbeke, 1980, p. 34.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg De Roterij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205326 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.