Voormalige vlasfabriek, sinds 1986 herbestemd als woning. Volgens het kadaster wordt de vlasfabriek in 1939 gebouwd door R. Desplenter. In 1941 heeft het vlasbedrijf een totale rootcapaciteit van 120 m3 en beschikt over een warmwaterroterij met drie rootkamers en twee zwingelmolens. In 1959 wordt het bestaande volume vergroot en wordt een tweede volume gebouwd; de uitbreidingen vinden plaats in opdracht van vlashandelaar Maurice Desplenter. Verdere uitbreidingen volgens het kadaster in de jaren 1970. In 1986 worden de roterij en de schuur door architect Roland Decorte uit Kortrijk herbestemd tot woning; de gevels worden gereinigd, de ramen en deuren vernieuwd en er worden drie nieuwe vensters in de zuidwestgevel gemaakt. De gelijkvloerse verdieping wordt ingericht met een inkom, badkamer, wasplaats en berging en op de verdieping wordt een keuken, eetkamer, zitkamer, werkkamer en twee slaapkamers ondergebracht.
Betonskelet opgevuld met metselwerk; platte bedaking en bewaarde bakstenen schoorsteen. Aangepast tot woning; leefruimtes op verdieping zie vergrote vensteropeningen.
ARCHIEF TECHNISCHE DIENST HARELBEKE, Bouwaanvragen: Bavikhove, nr. 1986/86.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1939/14, 1959/13.
Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 25.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)