erfgoedobject

Herberg Het Landhuis

bouwkundig element
ID
205330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205330

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Landhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herberg "HET LANDHUIS" (zie uithangbord) met bijhorend landgebouw, gelegen op de grens met de gemeente Hulste in een bocht van de Waterstraat.

Weergave van het huis op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Zelfde situatie op het primitief kadasterplan (circa 1830); eigendom van daghuurder P.J. Verhelst. In 1864 wordt het huis volgens het kadaster vergroot en opgesplitst in twee dwars op de weg gelegen huizen (ingebruikname van 1868). Het kadaster registreert in 1890 de bouw van de smis en in 1894 de vergroting van één van de huizen (bijkomend volume aan zuidwestzijde). In 1902 wordt een werkhuis gebouwd achter de smis (afgebroken).

Wit beschilderde, bepleisterde en verankerde baksteenbouw op zwart gepekte plint en onder gemansardeerde pannen zadeldaken. Dwars op de weg gelegen herberg (in oorsprong huis/huizen). Noordgevel met twee dakvensters en buitentrap. Licht getoogde (gelijkvloerse verdieping) en rechthoekige muuropeningen (verdieping), twee omlijste vensters aan straatkant op begane grond. Vernieuwd houtwerk.

Landgebouw (in oorsprong smis) van 1890; rechthoekige poort aan de kant van de Waterstraat.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1865/16, 1890/5, 1894/9, 1902/29.
  • VUYLSTEKE G., CLAERHOUT R., Herbergen in Harelbeke en deelgemeenten, Deel 3, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 3, Harelbeke, 1980, p. 38.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Het Landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.