erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205336
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205336

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Kleine hoeve met bewaard 18de-eeuws boerenhuis en recentere bijgebouwen (site opklimmend tot 17de eeuw), gelegen bij de grens met Kuurne binnen een deels bewaarde omgrachting gevoed door de Vondelbeek.

Historiek

17de eeuw. Weergave van de hoeve op de kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque. In 1651 wordt vermeld dat de hoeve in die periode behoort tot de gronden onder Ingelmunster.

18de eeuw. Op de kaart van de heerlijkheid Duufhuyse van 1724 wordt de hoeve weergegeven binnen een rechthoekige omwalling; afbeelding van het boerenhuis, stallingen en een bakhuis. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), worden nog steeds drie gebouwen weergegeven binnen een rechthoekige watergracht.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bevindt het bakhuis zich niet meer ten oosten van de stallingen, maar in de boomgaard aan de straatkant. De hoeve is circa 1830 eigendom van de weduwe Gheysens uit Harelbeke. Met de aanleg van de Rijksweg in het derde kwart van de 19de eeuw blijft de hoeve aan de oude "Harlebekstraet" liggen, die loopt naast de nieuwe Rijksweg zie toestand op de Atlas der Buurtwegen van 1845. Het boerenhuis wordt op het einde van de 19de eeuw uitgebreid met twee traveeën; het kadaster registreert de vergroting in 1899.

20ste eeuw. Bij het verdwijnen van het oude tracé van de Harelbekestraat, vermoedelijk in het tweede kwart van de 20ste eeuw, verdwijnt ook het zuidwestelijke gedeelte van de rechthoekige omwalling (35 op 25 meter) en komt de hoeve officieel aan de Rijksweg te liggen. In 1960 wordt de hoeve uitgebreid met een houtstomerij en een toonzaal; de schuur wordt omgebouwd tot spuitcabine en het bakhuis tot werkplaats.

Beschrijving

Kleine hoeve met een deels verdwenen en dichtgeslibde omwalling die echter nog zichtbaar is in het landschap. Verhard erf afgesloten door smeedijzeren hek. Bewaard boerenhuis van het langgeveltype (negen traveeën). Witbeschilderde baksteenbouw op een grijsbeschilderde plint onder een zadeldak met mechanische pannen. Links en rechts, geïncorporeerde stalgedeeltes. Rechthoekige openingen. Recente bijgebouwen (hangars, loodsen en bergplaatsen) gelegen ten oosten en ten zuiden van het boerenhuis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1900/8.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Bavikhove, nummer 126: Duyfhuse in Bavichove, een deele ende in Hulste ende Curen, J. De Bersaques, 1724.
  • BOTTE K., GLORIEUX R., VANDEWALLE (red.), Het hoevenboek van Harelbeke, Deel 1: Bavikhove, Harelbeke, 1985, p. 54-56.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205336 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.