Vlasroterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasroterij

Beschrijving

Vlasroterij van het vlasbedrijf Vanderheeren, gebouwd in opdracht van vlashandelaar Remi Casteele uit Deerlijk in 1947, zie ingegrifte datum in de cementlaag van de koudwaterbak boven de stookplaats. Thans gebruikt als opslagplaats.

Vlasroterij met zwingelarij en deels open hangar. Betonskeletbouw opgevuld met rode bakstenen; beton voorzien van cementlaag.

Enkelzijdige roterij met op de gelijkvloerse verdieping tien rootkamers, toegankelijk via tien gietijzeren schuifdeuren op hangrails aan de westzijde (6 spanvijzen, 20 kijkgaten). Eerste verdieping met warm- en koudwaterbak boven zes rootkamers, de koudwaterbak loopt door over de stookplaats. Vervolgens twee rootkamers met bovenbouw en twee rootkamers zonder verdieping. Bovenbouw voorzien van schuifdeur op hangrail en pvc-vensters. Typerende klimijzers en schoorsteen.

Zwingelarij (zuidoostzijde) onder platte bedaking, deels met betonnen koudwaterbak. Wit beschilderde, bakstenen muurnis met kruisje en beeld van Heilig Hart aan de straatkant, ijzeren ramen ter hoogte van de eerste en tweede bouwlaag. Zijgevel met betonnen buitentrap onder afdak met golfplaten, klimijzers en ijzeren schuifdeuren op hangrails. Eerste verdieping met zwingelafdeling; bewaarde motor met drijfwiel en -riem. Tweede verdieping met stofkot; daarnaast restant van cycloon.

Stookplaats (zuidwestzijde) gelegen aan de straatkant, tussen de roterij en de zwingelarij; bewaarde stookketel. Schuifpoort op hangrail aan de straatkant en bovenverlichting met ijzeren ramen.

Halfopen vlasschuur achteraan onder een zadeldak met golfplaten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1947/6.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche BAV003.
  • Kapelletjes in West-Vlaanderen, geraadpleegd op 04/08/2009.
  • Beeldbank Vlas, http://www.beeldbankvlas.be, geraadpleegd op 05/08/2009. (Fonds Peirs)