erfgoedobject

Vlasroterij

bouwkundig element
ID
205340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205340

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasroterij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vlasroterij van het vlasbedrijf Vanderheeren, gebouwd in opdracht van vlashandelaar Remi Casteele uit Deerlijk in 1947, zie ingegrifte datum in de cementlaag van de koudwaterbak boven de stookplaats. Thans gebruikt als opslagplaats.

Vlasroterij met zwingelarij en deels open hangar. Betonskeletbouw opgevuld met rode bakstenen; beton voorzien van cementlaag.

Enkelzijdige roterij met op de gelijkvloerse verdieping tien rootkamers, toegankelijk via tien gietijzeren schuifdeuren op hangrails aan de westzijde (6 spanvijzen, 20 kijkgaten). Eerste verdieping met warm- en koudwaterbak boven zes rootkamers, de koudwaterbak loopt door over de stookplaats. Vervolgens twee rootkamers met bovenbouw en twee rootkamers zonder verdieping. Bovenbouw voorzien van schuifdeur op hangrail en pvc-vensters. Typerende klimijzers en schoorsteen.

Zwingelarij (zuidoostzijde) onder platte bedaking, deels met betonnen koudwaterbak. Wit beschilderde, bakstenen muurnis met kruisje en beeld van Heilig Hart aan de straatkant, ijzeren ramen ter hoogte van de eerste en tweede bouwlaag. Zijgevel met betonnen buitentrap onder afdak met golfplaten, klimijzers en ijzeren schuifdeuren op hangrails. Eerste verdieping met zwingelafdeling; bewaarde motor met drijfwiel en -riem. Tweede verdieping met stofkot; daarnaast restant van cycloon.

Stookplaats (zuidwestzijde) gelegen aan de straatkant, tussen de roterij en de zwingelarij; bewaarde stookketel. Schuifpoort op hangrail aan de straatkant en bovenverlichting met ijzeren ramen.

Halfopen vlasschuur achteraan onder een zadeldak met golfplaten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1947/6.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche BAV003.
  • Kapelletjes in West-Vlaanderen, geraadpleegd op 04/08/2009.
  • Beeldbank Vlas, http://www.beeldbankvlas.be, geraadpleegd op 05/08/2009. (Fonds Peirs)
  • Vlasroterij, http://www.vlasroterij.be, geraadpleegd op 05/08/2009.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De site is inmiddels ingericht als woongelegenheid. 

  • Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (22 december 2022). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vlasroterij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205340 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.