Vlasroterij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Harelbeke
Deelgemeente Bavikhove
Straat Tweede Aardstraat
Locatie Tweede Aardstraat zonder nummer, Harelbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Harelbeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vlasroterij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vlasroterij van het vlasbedrijf Vanderheeren, gebouwd in opdracht van vlashandelaar Remi Casteele uit Deerlijk in 1947 cf. ingegrifte datum in de cementlaag van de koudwaterbak boven de stookplaats. Thans gebruikt als opslagplaats.

Vlasroterij met zwingelarij en deels open hangar. Betonskeletbouw opgevuld met rode bakstenen; beton voorzien van cementlaag.

Enkelzijdige roterij met op de gelijkvloerse verdieping tien rootkamers, toegankelijk via tien gietijzeren schuifdeuren op hangrails aan de westzijde (6 spanvijzen, 20 kijkgaten). Eerste verdieping met warm- en koudwaterbak boven zes rootkamers, de koudwaterbak loopt door over de stookplaats. Vervolgens twee rootkamers met bovenbouw en twee rootkamers zonder verdieping. Bovenbouw voorzien van schuifdeur op hangrail en pvc-vensters. Typerende klimijzers en schoorsteen.

Zwingelarij (zuidoostzijde) onder platte bedaking, deels met betonnen koudwaterbak. Wit beschilderde, bakstenen muurnis met kruisje en beeld van Heilig Hart aan de straatkant, ijzeren ramen ter hoogte van de eerste en tweede bouwlaag. Zijgevel met betonnen buitentrap onder afdak met golfplaten, klimijzers en ijzeren schuifdeuren op hangrails. Eerste verdieping met zwingelafdeling; bewaarde motor met drijfwiel en -riem. Tweede verdieping met stofkot; daarnaast restant van cycloon.

Stookplaats (zuidwestzijde) gelegen aan de straatkant, tussen de roterij en de zwingelarij; bewaarde stookketel. Schuifpoort op hangrail aan de straatkant en bovenverlichting met ijzeren ramen.

Halfopen vlasschuur achteraan onder een zadeldak met golfplaten.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1947/6.
  • PROVINCIE WEST-VLAANDEREN, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche BAV003.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2009

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Tweede Aardstraat

Tweede Aardstraat (Harelbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.