Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse boerenarbeiderswoningen, nog niet weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Weergave van een woonhuis met twee achterliggende bijgebouwtjes in de boomgaard op het primitief kadasterplan (circa 1830); eigendom van landbouwer Franciscus Destoop. Zelfde situatie op de Atlas der Buurtwegen (1845). In het derde kwart van de 19de eeuw worden de bijgebouwen achter het woonhuis vervangen door twee nieuwe bijgebouwen (onder andere bakhuis). In 1881 registreert het kadaster de opsplitsing in twee woningen door landbouwer Leon Baert.

Eénlaagse dubbelwoonst opgebouwd in verankerde baksteen onder een doorlopend pannen zadeldak. Wit beschilderde voorgevel op zwart gepekte plint. Aflijnende muizentand onder de licht overkragende dakrand. Nummer 7 met rechthoekige openingen, nummer 9 met (de oorspronkelijke) licht getoogde openingen. Spitsboogvormige beeldnis rechts bovenaan de gevel van nummer 7. Vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1881/2.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie