Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

19de-eeuwse lage woningen met voortuintje, gelegen bij de grens met de gemeente Ooigem (Wielsbeke).

Eerste weergave van de woning nr. 29 op het primitief kadasterplan (circa 1830), eigendom van landbouwer Jacobus Vermeulen. In 1835 registreert het kadaster de bouw van de woning nr. 27 door de weduwe en de kinderen van Jacques Vergote (ingebruikname in 1828-1829). In 1895 bouwen Victoor en Mathilda Lefevre twee zwingelarijen aan de straatkant. Beide zwingelarijen worden in 1909 omgevormd in landgebouwen en vóór 1915 wordt het landgebouw bij de woning nr. 29 omgevormd in een bakhuis.

Aanpalende en evenwijdig met de straat gelegen woningen van het dubbelhuistype, aan weerszijden van de voortuintjes voorzien van een klein bijgebouw. Baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen: beide woningen en het bijgebouw van nr. 29 zijn wit bepleisterd en beschilderd op een grijs bepleisterde en beschilderde plint, het bijgebouw van nr. 27 is lichtblauw beschilderd. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1835/3, 1902/8, 1909/16, 1917/6.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje