erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
205352
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205352

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1958 door baron Leon Bekaert aan het begin van de toegangsdreef naar de hoeve "Ter Triest"; bouw als herdenking van het Lourdes jubeljaar 1958 en ter vervanging van de kapel van 1858 op het neerhof van de hoeve. Andere bronnen vermelden echter dat de kapel is gebouwd op de plaats van een oudere kapel en spreken van een restauratie bij het eeuwfeest in 1958. Gelegen aan het kruispunt met de Eerste Aardstraat en voorafgegaan door een betonnen bidbank.

Witbeschilderde, bakstenen kapel onder zadeldak bedekt met zwarte, Vlaamse pannen met bekronend ijzeren kruis. Gebruik van arduin voor de schouderstukken en de dekstenen (onder andere van de twee kleine hoeksteunberen vooraan). Spitsboogvormige toegang afgesloten door een ijzeren hek op halve hoogte; daarboven geschilderd opschrift "O.L.V. VAN LOURDES B.V.P." en "1858-1958".

Lichtblauw beschilderd interieur met gepleisterd spitsbooggewelf. Wit beschilderd gemetst altaar met arduinen opschrift "TER HERDENKING VAN LOURDES JUBELJAAR 1858-1958" en beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Voorts metalen plaatjes "O.L.V. VAN LOURDES BESCHERM ONZE HUISGEZINNEN" en "O.L.V. VAN LOURDES BESCHERM ONS VADERLAND".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Bavikhove, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 7.
  • Kapelletjes in West-Vlaanderen, geraadpleegd op 04/08/2009.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Ter Triest

  • Is deel van
    Tweede Doorsnijdstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205352 (Geraadpleegd op )