erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205354

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Inwaarts gelegen, 18de-eeuwse hoeve bij de grens met Ooigem (Wielsbeke), reeds weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Circa 1830 is de hoeve eigendom van L. Gheysens uit Harelbeke en bestaat ze uit een L-vormig boerenhuis met een landgebouwtje in de boomgaard zie primitief kadasterplan. In 1862 wordt het landgebouwtje in de boomgaard afgebroken en laat Alphons Vanlandeghem, fabrikant te Sint-Niklaas, het boerenhuis opsplitsen in twee woongedeeltes. In 1912 bouwen Gustaaf en Victoor Deboutte uit Ingelmunster de vlasfabriek loodrecht op het boerenhuis en in 1917 wordt beide woongedeeltes van het boerenhuis terug verenigd.

Wit beschilderde baksteenbouw onder overkragende pannen zadeldaken. Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis evenwijdig met de weg gelegen; rechthoekige muuropeningen met vermoedelijk vernieuwd houtwerk. Vlasfabriek van 1912 dwars op de weg gelegen; zijgevel met rondboognis met heiligenbeeld.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1862/1, 1913/5, 1917/3.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.