Arbeiderswoning met vlasschuur

Beschrijving

Woning met aanpalende vlasschuur. In 1927 registreert het kadaster de bouw van de schuur in opdracht van Jozef Besieux, die in 1941 vier zwingelmolens in zijn bezit heeft. In 1947 wordt het naastgelegen huis gebouwd voor arbeider André Besieux, die het in vruchtgebruik geeft aan werkman Jozef Besieux. Eenvoudige, begin 20ste eeuwse woning met rechthoekige openingen onder betonnen lateien. Aanpalende vlasschuur bedekt met golfplaten. Muuropeningen onder I-balken, onder andere monumentale schuifpoort. Rechts in de gevel ter hoogte van de vlaskelder: venster met diefijzers, laadluikje en deur. Wit beschilderd, bakstenen beeldnisje boven de centrale schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1927/20, 1947/19.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 22.