Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën

Beschrijving

In oorsprong 18de-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. In de volksmond het "Brigandskapelletje" genoemd. Op "Brigandszondag", op 28 oktober 1798, werden in de nasleep van de Franse revolutie drie Hulstenaars vermoord op het grondgebied Kuurne. Gelegen op de hoek met de Ginstestraat, aan het kruispunt De Vijfwegen en de vroegere gelijknamige herberg. Links van kapel bevindt zich een esdoorn.

De kapel wordt reeds afgebeeld op de kaart van de eigendommen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal te Kortrijk (1752). Aangeduid op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1865) ("Chapelle") en op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1885, circa 1910). De 18de-eeuwse kapel wordt in 1989 onder impuls van het comité van de Kapellefeesten als uitloper van het Mariaal jaar 1987-1988 verbouwd en gerestaureerd door metser Frans Claerhout.

Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met rode Vlaamse pannen. Verbrede puntgevel aan voor- en achterzijde; gebruik van beton voor de schouderstukken, de geveltop en het kruisje. Steekboogvormige toegang; de houten deur is verwijderd na een aanrijding. Kapelletje met rechthoekig plattegrond, binnenin afgewerkt met wit beschilderd rondbooggewelf. Gemetst altaar met houten balk waarop beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën.

• OCMW-archief Kortrijk: 2e Carte figurative van d’heerlycke renten in de prochie van Hulste competerende aen desen hospitaele, in Register van alle de leenen, heerlycheden, hofsteden, landen, bosschen ende meerschen competerende aen het hospitael van Onse Lieve Vrouwe in Overleye..., F. De Bal, 1752.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Hulste, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie