Dorpswoning met vlasschuur

Beschrijving

Begin 20ste-eeuwse woning met aanpalende vlasschuur, zwingelarij en magazijn, gelegen op de hoek met de Ter Elstweg.

De bouw van het woonhuis door winkelier Leo Devos wordt in het kadaster geregistreerd in 1904. In 1908 wordt de aanpalende vlasschuur opgetrokken en een bijgebouwtje achter het woonhuis. In 1919 worden de gebouwen verkocht aan landbouwer Remi Bossuyt, die in 1927 achter de bestaande vlasschuur een motorzwingelarij en een magazijn laat bouwen. In 1941 heeft vlasfabrikant Remi Bossuyt vier zwingelmolens in zijn bezit.

Bakstenen woning met geïncorporeerde vlasschuur onder een doorlopend gemansardeerd zadeldak met pannen. Grijs beschilderde (kant Blauwhuisstraat) gevel met zwart gepekte plint. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk en venstertje ter hoogte van de vlaszolder. Geïncorporeerde vlasschuur met ijzeren schuifpoort en muurnisje met heiligenbeeld links bovenaan de gevel. De achtergelegen bijgebouwen zijn van de Ter Elstweg afgesloten door een smeedijzeren hek tussen een bijgebouwtje en een betonnen paal. De bakstenen roterij onder platte bedaking met golfplaten is tegen de achtergevel van de vlasschuur aangebouwd. Het magazijn achter de roterij is thans volledig gerenoveerd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1904/7, 1908/4, 1927/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Hulste, artikel 730.