erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
205375
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205375

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond genaamd "Holvoet's kapel", gelegen links van de erfoprit naar de voormalige hoeve nummer 69. In oorsprong 19de-eeuwse kapel, herbouwd in 1987.

Historiek

De eerst kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Dominicus wordt gebouwd in 1856 als gelofte voor de genezing van landbouwer Ferdinand Holvoet (registratie in het kadaster in 1859).

Bedevaarders komen er langs voor hulp voor hartziekten. In 1987 wordt de kapel herbouwd door de wijkbewoners onder leiding van architecten Oscar Quackelbeen (Zulte), Michel Vanhoutte (Hulste) en Noël Ciers (Hulste). De eerste steen wordt gelegd op 18 augustus 1987 door medepastoor Lucien Decroix en op 25 juni 1988 wordt de kapel ingewijd door Mgr. Eugene Laridon, hulpbisschop van Brugge. Op 15 augustus heeft er een bedevaart plaats tot Onze-Lieve-Vrouw.

Beschrijving

Vrij grote bakstenen kapel afgedekt door een sterk overkragend en licht geknikt zadeldak met rode Vlaamse pannen (Grieks kruis in blauwgrijze Vlaamse pannen) en ijzeren kruisbekroning. Gebruik van zandstenen blokken voor de plint, de hoekblokken en de deuromlijsting. Rondboogopeningen onder druiplijst. Rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwbeeldje en daarboven in de geveltop natuurstenen jaarsteen met initialen van de eerste bouwheer "ANNO DOMINI 1856-1987 F.H.". Dubbele houten deur met waaiervormig bovenlicht. Rechthoekig grondplan.

Sober, wit bepleisterd en beschilderd interieur; de dakconstructie is grotendeels zichtbaar en onbeschilderd. Vloer in grijze klinkers met kruis in bruine klinkers. Gekruisigde Christusfiguur boven de granieten altaartafel. Links Onze-Lieve-Vrouwbeeld met plaat '"GIJ ZIJT MARIA NOG OP HEDEN WAT GIJ WAART IN 'T GROOT VERLEDEN" en rechts beeld van de Heilige Dominicus met plaat "HIER EERT MEN DE HEILIGE DOMINICUS, DIE MEN AANROEPT TOT GENEZING VAN DE KOEK EN ANDERE KWALEN. DE PELGRIMS BEGEVEN ZICH NAAR DE KERK VAN HULSTE".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1859/2.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Hulste, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 4.
  • GODDERIS J., DETAILLEUR W., De neogotiek in West-Vlaanderen, Religie en architectuur, Ieper, 2001, p. 50.
  • Holvoet's kapel, http://www.freewebs.com/stijnvereecke14/geschiedeniskapel.htm, geraadpleegd in 2009. 


Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.