Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen daterend uit de 18de en 19de eeuw, gelegen aan een zijtracé van de Blauwhuisstraat. Aan straatkant voorzien van een beukhaag.

Weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), echter met een andere gebouwenconfiguratie (vermoedelijk enkel weergave van het boerenhuis). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bestaat de hoeve uit het boerenhuis, de stal en een bakhuis; het geheel is eigendom van weduwe Vanderzype uit Ooigem. In 1918 wordt het boerenhuis door landbouwer Pieter Hessels uitgebreid met het lagere volume aan de westzijde en opgesplitst in twee woningen. In 1931 worden beide woningen terug verenigd en wordt het bakhuis afgebroken.

Boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Eénlaagse verankerde baksteenbouw van vijf traveeën (voorheen zes) onder pannen zadeldak. Erfgevel met aangepaste (zie rood metselwerk) en rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk. Achtergevel op gecementeerde plint. Aanpalend volume van 1918 tegen de westelijke zijgevel onder lager pannen zadeldak; erfgevel met deuropening onder betonnen latei, gecementeerde achtergevel. Lager volume onder golfplaten lessenaarsdak tegen oostelijke zijgevel.

Stal aan de oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een overkragend pannen zadeldak, zijgevels met vlechtingen en uilengat, of laadluik en luchtsleuven.

Achteraan gelegen bakhuis in de boomgaard. Baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1918/25, 1931/24.