erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
205378
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205378
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met de Muizelstraat, opklimmend tot het begin van de 18de eeuw. De hoeve wordt reeds weergegeven op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste; weergave van het boerenhuis en een stal aan de overzijde van het erf. Zelfde situatie op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat een boerenhuis met stal en bakhuis afgebeeld, eigendom van F. Vanoutryve. In 1882 registreert het kadaster de bouw van de stallingen dwars op het boerenhuis door Ernest Lefevre uit Gent. In 1944 worden de gebouwen vergroot in opdracht van Jean de Gaiffier-d'Emeville uit Brussel.

Hoevegebouwen gelegen rondom een begraasd erf, afgesloten van de weg door een haag en een ijzeren hek. Dwars op de weg gelegen boerenhuis; wit bepleisterde en beschilderde baksteenbouw van vier traveeën op zwart gepekte plint en onder een pannen zadeldak, aangepaste rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Stal dwars en evenwijdig op de weg; verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder pannen zadeldaken, rechthoekige muuropeningen onder meer schuifdeuren en deels gedichte poort onder metalen I-balk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/58, 1944/6.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het derde deel der prochie van Hulste oost suyd de Heirbaene van Cortryck op Tieldt suydt, west een ander straete die comt van Englemunster, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205378 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.