erfgoedobject

Herberg De Jager

bouwkundig element
ID
205382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205382
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Jager
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de tweede helft van de 19de eeuw gebouwde brede woning, rond het midden van de 20ste eeuw opgesplitst in drie kleinere wooneenheden, gelegen op de hoek met de Hulstemolenstraat (Lendelede).

De brede woning wordt gebouwd in 1867 door herbergier Pieter Van Steenkiste die er herberg "(In) De Jager" in opent. Op een foto genomen tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft de herberg beluikte vensters met strekken van alternerend bruine en witte baksteen, en waaiervormig schrijnwerk in de bovenvensters. In 1956 wordt de herberg door Achiel Vercruysse opgesplitst in twee woningen (nummer 57 en nummers 59-61) en in 1958 wordt één van deze woningen opnieuw opgesplitst in twee woningen (nummer 59 en nummer 61). De herberg blijft bestaan tot in 1984.

Samenstel van drie woningen van anderhalve bouwlaag opgetrokken in verankerde baksteen onder een doorlopend pannen zadeldak, voorzien van vier toegevoegde dakvensters onder sleepdaken. Nummer 57 met drie traveeën, nummer 59 met vijf traveeën en nummer 61 met twee traveeën. De eenheid van de drie woningen is thans verbroken door de verschillende gevelafwerking; nummer 57 op zwart gepekte plint, nummer 59 met blauw beschilderde en nummer 61 met geel beschilderde gevel. Gedichte halfronde vensters. Rechthoekige muuropeningen of muuropeningen met afgeronde hoeken, enkel nummer 59 met bewaard houtwerk (onder meer deur met tandlijstje bovenaan). Zijgevel van nummer 61 aan de Hulstemolenstraat met sporen van beschildering.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1867/2, 1956/2, 1957/11.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 103.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Jager [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205382 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.