Herberg Den Ouden Haze

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Ouden Haze

Beschrijving

Eind 18de/begin 19de-eeuws laag volume, voormalige herberg "Den "Ouden" Haze", vanaf 1966 genaamd "De Flinstones" (restaurant). Weergave van een woning op de hoek met de Hazenstraat op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De herberg wordt circa 1807 uitgebaat door Joseph Dejonckheere. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de herberg/woning, samen met het huidige nummer 64, weergegeven als één woning, eigendom van landbouwer F. Gremonprez. In 1839 laat landbouwer Pieter Masureel de woning gedeeltelijk reconstrueren en opsplitsen (nummer 64 en links van nummer 64); hierbij ontstaat het huidige volume. In 1919 wordt, na de moord op de herbergierster Amelie Dupont, de herberg in brand gestoken. De herberg blijft bestaan tot 1964.

Lage woning van vier traveeën. Wit beschilderde verankerde baksteenbouw op een blauw beschilderde plint en onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1839/3.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 108.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie