Herberg De Barrière

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Barrière

Beschrijving

Voormalige, eind 19de-eeuwse herberg "De Barrière", gelegen bij de grens met Lendelede. Eerste weergave van de woning op het primitief kadasterplan (circa 1830); eigendom van bakker Ant. Couveren. Vóór 1862 wordt er volgens het kadaster dwars op de achtergevel een landgebouwtje opgetrokken. Ten laatste vanaf het derde kwart van de 19de eeuw maakt de woning deel uit van de site van de "Jonckheere molen" en is het gebouw in het bezit van molenaar Edmond Jonckheere. De woning wordt volgens het kadaster in 1885 volledig gereconstrueerd in opdracht van Edmond Jonckheere. Van 1891 tot 1919 is er de herberg "De Barrière" ondergebracht; de benaming verwijst vermoedelijk naar het tolrecht dat de bewoner van dit huis op de Brugse baan moest innen. De herberg wordt in 1891 uitgebaat door landbouwer Petrus Lecluyse, in 1899 door klompenmaker Gustaaf Tack, in 1901 door bakker Adolf Vansteenkiste en in 1908 door vlaswerker Cyriel Grijspeert. In 1951 bouwen de kinderen van vlashandelaar Hector Lesage de lagere aanbouw tegen de linkerzijgevel.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Gecementeerde verankerde baksteenbouw, verlevendigd met sierbepleistering en schijnvoegen (begin 20ste eeuws?). In de linkerzijgevel is nog het dakvlak van één van de bijgebouwen van de naastgelegen molensite te zien. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk. Aanbouw van 1951 onder pannen lessenaarsdak tegen linkerzijgevel; recente garagepoort met daarboven laadluik onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/20, 1885/3, 1951/9.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 104.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie