Herberg De Keizer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Keizer

Beschrijving

Voormalige herberg "De Keizer" (van 1846 tot 1958) of "l'Empereur", zie uithangbord aan de zijgevel (bewaard tot midden 2008). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt er reeds een woning weergegeven. In 1932 laat brouwer Jozef Andries uit Kuurne drankhuis "De Keizer" herbouwen door metser Maurice Verhelle. Hervoegd in 2008. Hoekwoning met afgeschuinde hoektravee. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen op gecementeerde plint en onder een pannen bedaking. Decoratief metselwerk (tandrij, muizetandlijst) onder de dakrand. Rechthoekige muuropeningen (tweelichten op de verdieping) onder betonnen lateien. Bewaard houtwerk, uitgezonderd de toegangsdeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1878/5, 1933/7.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 115.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie