erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205394
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205394

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning, gelegen op de hoek met de Kantstraat, met links een voormalig magazijn. De woning en het magazijn worden volgens het kadaster gebouwd in 1865-1867 door landbouwer Karel Masureel (ingebruikname in 1874 en 1876). In 1929 worden beide gebouwen met elkaar verbonden door de lagere aanbouw.

Woning van de straatkant afgescheiden door voortuintje met laag bakstenen muurtje met gietijzeren hekwerk. Tuin afgesloten door bakstenen muur met verdiepte panelen tussen bakstenen pijlers; gebruik van arduin voor de dekstenen en de decoratie van de panelen. Op de hoek van het perceel bevindt zich een in de tuinmuur geïntegreerd tuinpaviljoen op zeshoekig plattegrond; baksteenbouw verlevendigd met het gebruik van arduin onder een leien tentdak, vensteropeningen met afgeschuinde hoeken.

In oorsprong vrijstaand dubbelhuis van verankerde baksteen en afgedekt door een pannen schilddak. Geaccentueerde middentravee met gebruik van arduin voor de deuromlijsting, de erker met bovenliggend balkon en de vensteromlijsting in het bekronend dakvenster met trapgevel. Plint en de als banden doorgetrokken onderdorpels eveneens in arduin. Muuropeningen met afgeronde hoeken voorzien van vernieuwd houtwerk, doch bewaarde gietijzeren toegangsdeur met "MB" in het gietijzeren bovenlicht. Achtergevel met een over de twee bouwlagen doorgetrokken erker. Tegen de linkerzijgevel, éénlaagse uitbreiding van 1929 onder platte bedaking als verbinding met het magazijn. Voormalig magazijn (thans garage). Verankerde baksteenbouw onder een gemansardeerd zadeldak (deels pannen, deels leien) met centraal dakvenster met houten windbord en bekroning. De twee steunberen aan de straatzijde zijn onderbroken door de latere toevoeging van beide garagepoorten. Zijgevel met gekartelde daklijst.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1867/6, 1929/29.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 142.
  • Familiegeschiedenis Masureel, Wortegem-Petegem, 2001, p. 231.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het voormalig magazijn is gesloopt, net zoals de uitbreiding links. De gevel van de woning is bepleisterd, de deur is vernieuwd.

  • Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (22 december 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.