erfgoedobject

Kapel Voor outer en heerd en gedenkteken voor E.H. Gulielmus Huveneers

bouwkundig element
ID
2054
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2054

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel, naar verluidt ter plaatse van de vroegere kerk, opgericht in 1973 door Pastoor Meeüs.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met breder uitspringende voorgevel en leien zadeldak; afbeelding "Boerenkrijgsoldaat" in de sluitsteen en de leuze in de vensterdorpel van de hand van beeldhouwer Edward Nootens.

Rechts ervan gelijkaardig stenen kruis als het Boerenkrijgmonument; symbolisch graf ter nagedachtenis van E.H. Gulielmus Huveneers (1751-1806), voormalig pastoor van Nattenhaesdonck en geestelijk leider der brigands; opgericht in 1973 door Pastoor Meeüs en enkele medewerkers, naar aanleiding van de 175ste verjaardag van de Boerenkrijg en de 75ste verjaardag van de oprichting van het Boerenkrijgmonument.

  • Gegevens verstrekt door de heer P. Van Reck.

Bron     : De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1995


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Voor outer en heerd en gedenkteken voor E.H. Gulielmus Huveneers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2054 (Geraadpleegd op 25-06-2021)