erfgoedobject

Dorpswoning en vlasschuur

bouwkundig element
ID
205400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205400

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning met aanpalend vlasschuurtje, gebouwd in 1897 door landbouwer Jozef Kerckhof en bijzondere Richard Allaert.

In 1927 registreert het kadaster de bouw van een achterliggende motorzwingelarij en de uitbreiding tegen de achtergevel van de vlasschuur; mogelijk wordt in deze periode een gedeelte van de vlasschuur bij de woning gevoegd en wordt de straatgevel van de woning aangepast. In 1947 wordt de woning verbonden met een achterliggend bijgebouwtje.

Woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd pannen zadeldak met twee dakkapellen; toegevoegd woongedeelte van één travee en anderhalve bouwlaag (voormalige vlasschuur). Geelbakstenen straatgevel gecombineerd met het gebruik van arduin voor de plint, de vensterbanken en de luifel boven de voordeur. Licht modernistische invloeden, zie wit bepleisterde en beschilderde vlakken en bow windows. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk.

Aanpalende vlasschuur in rode baksteen onder zadeldak met Vlaamse pannen; schuifpoort op hangrail en recent toegevoegde garagepoort, laadluik naar de vlaszolder.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1898/4, 1927/53, 1947/13.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 151.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning en vlasschuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.