Dorpswoning en vlasschuur

Beschrijving

Woning met vlasschuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Volgens het kadaster wordt de woning opgetrokken in 1915 door Marie Dejaeghere. In 1927 bouwt vlaswerker Gustaaf Vanijzere-Dejaeghere het aanpalende magazijn. In 1941 heeft Gustaaf Vanijzere drie zwingelmolens in zijn bezit.

Verankerde bruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woning van drie traveeën en twee bouwlagen gescheiden door een baksteenfries; licht getoogde muuropeningen onder roodbakstenen strekken en arduinen sluit- en aanzetstenen. Vernieuwd houtwerk.

Vlasschuur op zwart gepekte plint; dubbele schuifpoort op hangrail en bovenliggend laadluik naar de vlaszolder. IJzeren hek rechts van de vlasschuur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1915/1, 1927/6.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 155.