Beschrijving

Eind 18de- of begin 19de-eeuwse, dieper gelegen hoeve (ter hoogte van Vrijlegemstraat). Eerste weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830): de omwalde hoeve bestaat uit het boerenhuis, de schuur en het bakhuis. Circa 1830 eigendom van François Surmont uit Gent. Zelfde situatie op de Popp-kaart (1856). In 1882 is de hoeve in het bezit van Oscar Surmont de Volsberghe uit Gent en in het begin van de 20ste eeuw eigendom van Isabella Piers de Raveschoot uit Zwijnaarde. In 1958 registreert het kadaster de verdwijning van een gedeelte van de omwalling; de hoevegebouwen worden vergroot en het landgebouw ten noorden van de schuur wordt opgetrokken.

Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een verhard erf. Verankerde baksteenbouw op zwart gepekte plinten en afgedekt door pannen zadeldaken. Eénlaags boerenhuis ten westen van het erf; rechthoekige openingen onder (vermoedelijk in de jaren 1950 toegevoegde) betonnen lateien met vernieuwd schrijnwerk. Dwarsschuur ten zuiden van het erf, bestaande uit een voormalig wagenhuis met twee (in de jaren 1950 bijgevoegde?) gedichte segmentboogvormige poorten, een schuurgedeelte met dwarsdoorrit en een stalgedeelte. Bakhuis ten noordoosten van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/70, 1958/32.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Hulste, artikel 727.