Herberg Oud Gemeentehuis

Beschrijving

18de-eeuwse herberg, thans genaamd "Oud Gemeentehuis", verwijzend naar het gemeentehuis dat hier was ondergebracht van 1795 tot circa 1890. Gelegen aan de oostzijde van het dorpsplein van Hulste, op de hoek met de Kasteel- en Vlietestraat.

Historiek

18de eeuw. In 1718 richt greffier Adriaen Destoop de herberg "De Keyzer" op in het voormalige schepenhuis van Hulste.

De kaart van 1750, opgemaakt door Frans De Bal, en de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geven de herberg weer op de hoek met de Kasteelstraat en Vlietestraat samen met een landgebouw aan de Kasteelstraat. In 1779 is de herberg eigendom van mevrouw Lesage de Landreghem en wordt de herberg uitgebaat door Joannes Wallaert.

19de eeuw. Vanaf 1800 tot 1890 is er sprake van herberg "'t Gemeentehuis". In 1801-1830 is de herberg eigendom van Frans Iserbyt; in 1801-1808 uitgebaat door Antoine Vanoutryve. Bierbrouwer Jean August Deconinck uit Stasegem is eigenaar in 1840; het pachtcontract van Karel Vermeulen van 1840 vermeldt "een huis met verdieping zijnde de afspanning en reeds vroeger bewoond door de pachter, met stallingen, plaets en hof gelegen op de plaats van Hulste, bevattende in bouwgrond erve en hof 9 a 65 ca".

In 1876 wordt het landgebouw aan de Kasteelstraat vergroot (eigenaar brouwer Auguste Deconinck) en in 1890 wordt dit landgebouw omgevormd tot een atelier en magazijn (eigenaar brouwer Jules Deconinck).

Vanaf circa 1890 is er sprake van de herberg "'t Oud Gemeentehuis".

20ste eeuw. In de Eerste Wereldoorlog is de Ortskommandatur er gevestigd. Volgens de uithangborden op een oude prentkaart wordt het "Maison Communale" - "Hotel Restaurant" in de eerste helft van de 20ste eeuw opengehouden door de heer Blancquaert, "fabricant de billards".

Beschrijving

Herberg aan de kant van de Vlietestraat, bijgebouwen (onder meer garage) aan de kant van de Kasteelstraat. Wit beschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint; afgedekt door pannen zadeldaken.

Herberg van twee bouwlagen en zes traveeën (Vlietestraat); geknikte zijgevel van drie traveeën (Kasteelstraat). Afgeschuinde hoek ter hoogte van begane grond, toegangsportaal ondersteund door bakstenen pijler. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Gewijzigde vensteropeningen op de begane grond (voorheen beluikte vensters zie oude prentkaart).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1876/4, 1891/20.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en plannen, nr. 495: Caerte figurative van twee geprojecteerde steenwegen leedende van de stadt Cortryck naer de gonne van Thielt, F. De Bal, 1750.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 129, 138.
  • DECROIX L., Enkele oude herbergen in Hulste, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jaargang 8, nummer 1, 2005.
  • DECROIX L., Kerk Hulste 100 jaar, 1906-2006, s.l., 2006, p. 36.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 25, Harelbeke, 2006, p. 127, 133.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie