Onze-Lieve-Vrouwkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Harelbeke
Deelgemeente Hulste
Straat Kapelstraat
Locatie Kapelstraat zonder nummer, Harelbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Harelbeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd tussen 1856 en 1862 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw te Ruste en vanaf 1976 toegewijd aan Madonna van de Rozen. De kapel staat thans met de achtergevel naar de straat, doordat de weg die voordien een bocht maakte omheen de kapel, later werd rechtgetrokken.

Historiek. Het kadaster dateert de bouw van de kapel vóór 1862. Opmerkelijk is de datering "1837" op het bekronende ijzeren kruis.

De kapel wordt nog niet weergegeven op de Popp-kaart (1856); eerste aanduiding met "Chapelle" komt voor op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1865). Registratie in het kadaster in 1882 en in dat jaar eigendom van Octavi Masureel, geestelijke dochter te Dendermonde.

Voorheen toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw te Ruste, maar het beeld verdween in de loop van de 20ste eeuw. Gerestaureerd in 1976 door toedoen van medepastoor Houtteman als stimulans voor de Mariadevotie: plaatsing van een nieuw beeld van Madonna van de Rozen afkomstig uit Italië.

Beschrijving. Verankerde baksteenbouw (metselwerk hersteld met rode steen) afgedekt door zadeldakje met blauwgrijze pannen, lichte knik en ijzeren kruisbekroning gedateerd "1837". Puntgeveltje met rechthoekige toegang (vernieuwde dubbele houten deur) onder latei en gemetst spitsboogveld met gemetst kruis. Boven de toegang, opschrift "AVE MARIA" op metalen plaat. Zijgevels met baksteenfries onder de dakrand en rondboogvenster. Binnenin afgewerkt met spitsbooggewelf. Wandbekleding met tegels in imitatiebaksteen, tegelvloer. Gemetst altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld op de houten sokkel met opschrift "MADONNA DELLE ROSE", daarboven gekruisigde Christusfiguur.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/78.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Hulste, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 7.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

maakt deel uit van Kapelstraat

Kapelstraat (Harelbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.