Herberg De Kapelle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Kapelle

Beschrijving

Voormalige herberg "De Kapelle", in het kadaster geregistreerd in 1896 met als opdrachtgever geneesheer Gustaaf Van Robays (1854-1909), burgemeester van Hulste van 1891-1909. Volgens de literatuur wordt de herberg opgericht in 1893 en in dat jaar uitgebaat door Henri Demoli. De herberg blijft bestaan tot circa 1930.

Eénlaagse bruine baksteenbouw van vijf traveeën onder overkragend pannen zadeldak. Gecementeerde plint. Licht getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting van rode baksteen. Vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1896/6.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 136.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie