• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Voormalige, dieper gelegen woning, waar tussen 1899 en 1920 herberg "De Reisduif" wordt uitgebaat. De woning wordt het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); eigendom van M.J. Masureel. In 1882 registreert het kadaster de vergroting van de woning en de bouw van een bijgebouwtje achteraan het perceel.

Lange, deels verharde erfoprit. Begin 19de-eeuws woonhuis van vermoedelijk vier traveeën, met lager aanpalend volume tegen de linkerzijgevel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/78.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 136.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje