Vlassite

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassite

Beschrijving

Vlassite uit de jaren 1930, bestaande uit twee vlasserswoningen aan de straat met aanpalende vlasschuren en roterij. In 1937 bouwen de kinderen van landbouwer Cyriel Byttebier, vermoedelijk vlasfabrikant Omer Byttebier, de woning links en de achterliggende vlasschuur. Eén jaar later bouwt vlaswerker Hector Debrabandere woning nummer 33 met de aanpalende vlasschuur aan de straatkant (ingebruikname in januari 1939). De roterij achter de linkse woning dateert vermoedelijk ook uit de tweede helft van de jaren 1930. De studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen vermeldt dat het bedrijf een warmwaterroterij en vijf rootkamers omvat en een totale rootcapaciteit heeft van 200 kubieke meter.

Links, halfvrijstaand enkelhuis van bruine baksteen afgedekt door een pannen zadeldak. Straatgevel in rode baksteen op een arduinen plint, verlevendigd door typische baksteenmotieven. Op de verdieping, driezijdige erker met granitobezetting op console. Muuropeningen met afgeronde hoeken onder granito lateien. Mooi, kenmerkend houtwerk met fijne roedeverdeling, bij het bovenlicht boven de toegangsdeur voorzien van gekleurd glas. Zijgevel met rechthoekige muuropeningen (deels gedicht) onder betonnen lateien in een samenvattende nis. Tegenaan de woning is een lage, langwerpige bakstenen vlasschuur onder een pannen zadeldak aangebouwd. Laadluiken/ vensters ter hoogte van de vlaszolder. Twee vernieuwde schuifpoorten op de begane grond. Betonnen roterij achteraan het perceel met bewaarde bakstenen schoorsteen.

Rechts (nummer 33), woning met aanpalende vlasschuur. Enkelhuis met gelijkaardige straatgevel als de linkse woning, doch met vereenvoudigde vormgeving. Rode gevelsteen gecombineerd met gebruik van beton voor de vensteromlijstingen en de kleine luifel boven de toegangsdeuren. Bow-window met doorgetrokken betonnen tussenstijl op de verdieping. Vernieuwd houtwerk (uitgezonderd voordeur). Bakstenen vlasschuur (uit de jaren 1940?) aan de straatkant onder zadeldak bedekt met golfplaten en centraal voorzien van een grote vernieuwde schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1937/19, 1938/27.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 148.