Beschrijving

18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen bij de grens met Bavikhove. De hoeve behoorde eertijds tot de eigendommen van het wat verderop gelegen kasteel "Schiervelde", dat in 1857 is afgebroken.

Historiek

De hoeve wordt reeds weergegeven op een kaart van 1715 uit het landboek van Hulste en bestaat er uit het boerenhuis met een landgebouw aan de straatkant. Diezelfde situatie wordt weergegeven op een 18de-eeuwse kaart van Hulste uit het landboek van Ingelmunster. Op het einde van de 18de eeuw bestaat de hoeve uit drie volumes, zie Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft het boerenhuis, de schuur, een landgebouw dwars op het boerenhuis en het bakhuis weer. Circa 1830 eigendom van de heer Lesage uit Gent. In 1882 is de hoeve eigendom van graaf Etienne Debaern-Lesage d'Autroche d'Hulst uit Parijs. Vanaf de jaren 1890 en zeker tot 1928 is de hoeve eigendom van landbouwer Camille Declercq.

In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het landgebouw dwars op het boerenhuis afgebroken en wordt er een landgebouw dwars op de schuur gebouwd.

Beschrijving

Afsluitende haag en smeedijzeren toegangshek aan de straatkant. Ten zuiden van de erftoegang ligt een Onze-Lieve-Vrouwkapel van het Heilig Hart. Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een begraasd erf.

Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis van het langgeveltype van zeven traveeën, gelegen aan de oostzijde van het erf. Wit beschilderde baksteenbouw op een zwart gepekte plint en onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk, onder meer beluikte vensters.

Vermoedelijk eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse schuur, gelegen aan de straatkant. Verankerde baksteenbouw onder een sterk overkragend pannen zadeldak. Centrale dwarse doorrit.

Bakhuis gelegen achter het boerenhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/87, 1928/21.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2906: Het landboek van Ingelmunster, in Carton formé d'une couverture de livre en veau brun, renfermant plusieurs plans des seigneuries de Schothouck et Ceurenbrugghe relevant de Meulebeke, Hazenbossche, Halewynsche et Ter Couter, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het eerste deel der prochie van Hulste van oost suyden de prochie van Bavichove en noort en west de heirbaene van Cortryck op Thielt tot de dreve die loopt naer het goed te Calfshaeghe of den Tieltschen voetweg, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1715.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie