erfgoedobject

Het Muizelhuis

bouwkundig element
ID
205449
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205449

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Muizelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Het Muizelhuis, moderne villa met concertgebouw opgericht in 1982 in opdracht van Herman Steenhoudt uit Lauwe naar het ontwerp van architecten Walter Steenhoudt en Bert Robaye uit Edegem (Antwerpen). Landelijk verblijf met dubbele functie: enerzijds privé-woning voor een echtpaar op rust en anderzijds ruimtes voor huisconcerten.

Roodbruine baksteenbouw onder zadeldaken met roodbruine pannen. Vrij traditionele vormgeving en materialen doch ingevuld met grote glaspartijen. De plattegrond ontvouwt langs de centrale as ruimtes met dubbele hoogte ondersteund door bakstenen pijlers, met name een inkom met achtergelegen salon voor dagelijks gebruik dat kan omgevormd worden tot een concertruimte met zitplaatsen aan drie zijden (80 à 90 plaatsen). De nagalmtijd in de concertruimte is beperkt tot 1,2 seconden, de frequentierespons of weergave is lineair over het ganse gebied (20-20.000 Hz). Eénlaags dwarsvolume met privé-woning en bovenruimte met professionele opnamestudio, secretariaat en bergplaats voor concertbenodigdheden.

  • Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Hulste, 1982/86.
  • Het Muizelhuis: Huis van vervoering, in Harelbeke Open Monumentendag 11 september 1994, Harelbeke, 1994.
  • Konfrontaties in moderne architectuur, Een promenade in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 119.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2009

Aanvullende informatie

Het huis werd gebouwd in een kruisvorm met twee armen loodrecht op elkaar. Dit maakt het mogelijk de privé activiteiten te scheiden van de openbare. De ene arm gaat van het voorportaal tot aan de dakoversteek aan het salon, gestut door 12 kolommen en reikt tot het dak. De ander bevat de centrale gang die toegang verschaft tot alle afzonderlijke ruimten. Het huis is geluidsarm door zijn structuur. De nieuwste technieken werden gebruikt voor muren en ramen, vloerverwarming, geluiddempende beglazing, spaarlampen, geluidwerende deuren, ingemetselde stalen deurkasten met rubberdichtingen om het werken in de loop van de jaren te beletten en de geluidsoverdracht te vermijden.
Auteurs : Steenhoudt, Herman
Datum: 13-02-2013

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Het Muizelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205449 (Geraadpleegd op 13-05-2021)